Nederlanders zien 4G als vervanger voor vaste breedbandverbinding

29 juni 2015

4g-phone-mrt.2015Nederlanders gaan er steeds meer vanuit dat een mobiele 4G-verbinding best wel eens een goed alternatief kan zijn voor een vaste breedbandverbinding. Vooral wanneer een 4G-abonnment goedkoper zou zijn als dat van een vaste internetverbinding. Dit constateren de marktexperts van Telecompaper in hun Consumer Panel.
In het onderzoek van de telecomanalisten komt naar voren dat Nederlandse consumenten langzamerhand gewend raken aan de beschikbaarheid van 4G. Zo erg zelfs dat bijna de helft van de ondervraagde consumenten, 45 procent, eventueel overweegt zijn huidige vaste breedbandverbinding in te ruilen tegen een mobiele internetverbinding via 4G. Vooral als dit mobiele abonnement goedkoper is dan de prijs die zij nu voor vast internet betalen. Daarnaast geeft 43 procent van de respondenten aan over te zullen stappen naar 4G wanneer abonnementen goedkoper zijn dan hun huidige mobiele telefoon- en internetabonnementen.

chart

Prijs belangrijkste reden
Zoals al duidelijk is, is prijs voor consumenten vaak de belangrijkste reden om eventueel over te stappen van een vaste breedbandverbinding naar een mobiele 4G-verbinding. Kosten zijn belangrijker dan bijvoorbeeld de geboden en de te verkrijgen internetsnelheid of betrouwbaarheid. Voor snelheid geeft 34 procent van de respondenten te denken aan overstappen als de snelheid van 4G gelijkwaardig zou zijn met die van 4G. Voor betrouwbaarheid ligt dit percentage op 36 procent. Ongeveer een vijfde van de respondenten geeft veder aan alleen te willen overstappen als met de 4G-aansluiting ook tv kan worden gestreamd op het device of op een televisie. Tot slot wil 27 procent alleen overstappen wanneer het 4G-pakket triple play omvat. In Nederland zijn er op dit moment nog geen operators die 4G aanbieden als alternatief voor een vaste internetverbinding.

Advertenties