Home > Branchenieuws, Breedband, CAPEX, Glasvezeltechnologie, Internet, Onderzoek, Telecomstandaarden, Vaste telefonie, Video, Zakelijke markt > Ondersteuning van G.fast als breedbandtechnologie groeit

Ondersteuning van G.fast als breedbandtechnologie groeit

25 juni 2015

GFASTSteeds meer leveranciers gaan G.fast ondersteunen als nieuwe breedbandtechnologie voor bestaande kopernetwerken. Dit stelt de belangenorganisatie voor leveranciers van breedbandtoepassingen Broadband Forum.Volgens de industriële belangenorganisatie is de adoptie van de breedbandtechnologie voor koper verder toegenomen nu verschillende leveranciers nieuwe toepassingen hebben ontwikkeld en aan interoperabiliteit werken. Inmiddels zouden al 14 leveranciers hun toepassingen naast elkaar en vooral met elkaar kunnen gebruiken, zo bleek uit een recente test door het Broadband Forum. De belangenorganisatie is al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van standaarden voor de technologie en bevordert de interoperabiliteit.

Nieuw leven voor koper

G.fast biedt, volgens de belangenorganisatie, nieuw leven voor de bestaande koperen netwerken van operators die hiermee het maximale uit deze netwerken kunnen halen. Met G.fast kunnen potentieel downloadsnelheden va tussen de 150 Mbps en 1 Gbps worden behaald en hiermee een serieuze concurrent wordt van glasvezel. G.fast biedt daarnaast een snelle ROI voor de operators omdat de benodigde netwerkinfrastructuur al aanwezig is. De snelheidmogelijkheden maken de technologie daarnaast geschikt voor hoogwaardige breedbanddiensten als 4K-televisie streaming en het toenemende gebruik van data- en clouddiensten. In 2016/2017 zal bijvoorbeeld de Britse operator BT het eerste G.fast-netwerk gaan uitrollen. Of KPN ook G.fast gaat uitrollen is nog onbekend.

Advertenties