Nederlandse mobiele internetsnelheid loopt achter bij andere Europese landen

25 juni 2015

5G mobile networks will dominate Japan after taking over 4G LTEDe Nederlandse mobiele internetsnelheid loopt achter bij andere Europese landen. Dit concluderen de onderzoekers van Akamai in hun kwartaalrapport van het eerste kwartaal van 2015 over de wereldwijde breedbandsnelheden. Wat betreft de snelheid van vaste breedband doet ons land het veel beter.De snelheid van het Nederlandse mobiele internet laat nog veel te wensen over, zo constateren de specialisten in hun State of the Internet-rapport over Q1 2015. De gemiddelde Nederlandse mobiele internetverbinding heeft een snelheid van 5,5 Mbps. Binnen Europa scoort Nederland hiermee erg laag. Alleen in Hongarije, IJsland, Litouwen en Moldavië is de snelheid van mobiel internet nog lager. Wel hebben zes van de 10 mobiele internetverbindingen een snelheid van meer dan 4 Mbps. De gemiddelde Nederlandse mobiele snelheid staat in schril contrast met die bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk; gemiddeld 20,4 Mbps. Dit land voert qua gemiddelde mobiele snelheid dan ook de ranglijst in Europa en de hele wereld aan. Het Verenigd Koninkrijk wordt in Europa gevolgd door Denemarken met een gemiddelde mobiele snelheid van 10,0 Mbps.

Opvallende achterstand

De experts van Akamai vinden de achterstand van Nederland opvallend. Zeker nu mobiele internetdiensten, zoals het streamen van video, steeds belangrijker worden. De experts denken dat Nederlandse mobiele eindgebruikers graag dezelfde kwaliteitservaring willen hebben die ze hebben met vaste breedband en televisie. Zij verwachten dan ook dat deze eindgebruikers steeds hogere eisen zullen gaan stellen aan de snelheid va hun mobiele internet. Een grote uitdaging voor de mobiele operators dus.

OCR-829_Q1 15-SOTI-Infographic-EMEAs-page-001

Vaste breedband
Waar Nederland teleurstelt bij de gemiddelde mobiele internetsnelheid, is die van vaste breedband verbindingen meer dan in orde. Nederland neemt wat deze gemiddelde internetsnelheid van 15,3 Mbps een vijfde plek wereldwijd in. Zuid-Korea is absoluut ranglijstaanvoerder met een gemiddelde snelheid van 23,6 Mbps. De top vijf wordt naast Nederland verder gecomplementeerd door Ierland, 17,4 Mbps, Hong Kong, 16,7 Mbps, en Zweden met 15,8 Mbps. Ook als het gaat om de adoptie van vaste breedband scoort onsl land hoog met 95 procent. Alleen Zuid-Korea, 96 procent, en Bulgarije, 97 procent, staan hoger op de ranglijst.

Advertenties