Wereldwijde markt voor mobiele diensten daalde in 2014

22 juni 2015

Samsung Electronics Co. Launches The Galaxy Note 4 Smartphone, Gear S Smartwatch And Gear Virtual-Reality HeadsetDe wereldwijde mobiele markt voor mobiele diensten is het afgelopen jaar gedaald. Belangrijkste oorzaak waren de achterblijvende resultaten van de Europese regio. Dit stellen de marktexperts van IHS-Infonetics in een onderzoek.Uit het onderzoek concluderen de marktexperts dat de wereldwijde omzet uit mobiele diensten in het afgelopen jaar met 2 procent is gedaald ten opzichte van de resultaten uit 2013. In totaal bracht deze markt n 2014 781 miljard dollar op. Binnen de markt voor mobiel diensten groeide weliswaar de markt voor mobiele breedband met een derde, maar deze groei was niet voldoende om de dalende inkomsten uit telefonie en sms te compenseren. In 2014 de inkomsten en het gebruik van telefonie daalden voor het tweede jaar op rij, aldus het rapport. Wel steeg het aantal mondiale gebruikers van telefonie naar 6,9 miljard.

Europa belangrijkste daalfactor
De onderzoekers constateerden dat vooral de tegenvallende resultaten uit Europa de voornaamste factor waren voor het dalen van de totale mondiale omzet.  Voor het derde jaar achtereen daalde in 2014 de omzet in deze wereldregio, dit keer met 14 procent. Vooral het uitblijven van telecomuitgaven door consumenten was hier debet aan, aldus IHS-Infonetics. Sterke plussen in de omzet in het Midden-Oosten en in Afrika konden de daling van de hele EMEA-regio niet compenseren. De Amerikaanse markt kende echter ook grote verschillen. De omzet uit mobiele diensten in Centraal-Amerika en in Latijns-Amerika stegen met 7 procent., maar de omzet in Noord-Amerika  bleef vlak. Ook de omzet in 2014 in Azië –Pacific bleef gelijk, onder meer door een vertraging van de markt van mobiele diensten in China.

Toekomstverwachting
Volgens de experts zal de mondiale markt voor mobiele diensten de komende vijf jaar weer meer een positieve lijn laten zien, vooral als het gat om mobiele breedband. Tot 2019 groeit  de mobiele breedbandmarkt jaarlijks met 11,7 procent. Hiermee kan de blijvende daling aan inkomsten uit telefonie en sms worden gecompenseerd, zo stelt IHS-Infonetics in het onderzoek.

Advertenties