Huidige mobiele contracten te zwaar belastend voor milieu

17 juni 2015

cell phoneDe huidige mobiele contracten en businessmodellen van mobiele fabrikanten en operators belasten het milieu zwaar. Dit stellen milieuwetenschappers in een universitair onderzoek naar de belasting op het milieu van mobiele verdienmodellen.Volgens het onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Life Cycle Assesment gepubliceerde onderzoek van wetenschappers van de University of Surrey in het Verenigd Koninkrijk, zorgen het huidige fabricageproces en de door mobiele operators gehanteerde verkoopmodellen ervoor dat mobiele telefoons een zware impact hebben op het milieu. Vooral het huidige mobiele businessmodel is hierbij de kwade pier. Dit model streeft ernaar dat eindgebruikers van mobiele telefoons zeer regelmatig hun toestellen inruilen voor een nieuwer en beter exemplaar. Tegelijkertijd hanteren de operators geen actieve recyclingmodellen voor de oude mobiele telefoons, waardoor veel van deze toestellen in de la verdwijnen en uiteindelijk vaak op de vuilnisbelt belanden. Hierdoor gaan waardevolle grondstoffen die kunnen worden hergebruikt verloren en staat het milieu vaker bloot aan meer schadelijke stoffen.

Waardevolle grondstoffen
In het onderzoek berekenden de specialisten dat er in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 85 miljoen ongebruikte mobiele telefoons in een la liggen. Deze telefoons bestaan uit vele belangrijke grondstoffen, zoals goud, koper en zilver. Deze grondstoffen zijn moeilijk uit de grond te halen en deze winprocessen kosten veel geld en hebben ook een grote impact op het milieu. De niet-gebruikte mobiele telefoons omvatten ongeveer 4 ton aan goud met een waarde van 110 miljoen Britse pond of een op te vangen CO2-uitstoot van 84.000 ton. De onderzoekers vinden dit uitermate zonde en zien dit als een trend die niet kan worden voortgezet als consumenten zowel een mobiele lifestyle willen hebben, als een milieuvriendelijke en duurzame toekomst.

Cloud is alternatief
Als alternatief geven de Britse wetenschappers dat mobiele aanbieders en fabrikanten een cloudgebaseerd systeem voor hun producten kunnen hanteren. In plaats van het constant vervangen van toestellen met upgrades, kunnen zij eerder een basistoestel leveren dat via clouddiensten meer toepassingen kan krijgen. Vooral gaat het hierbij om het naar de cloud brengen van de zware processing en geheugenopslag van smartphones naar een server op afstand. Hierdoor zouden mobiele telefoons minder complex worden, langer kunnen blijven functioneren en zouden er minder schaarse grondstoffen nodig zijn voor het fabricageproces. In combinatie met een ‘terugbreng’-clausule in het mobiele contract, denken de onderzoekers dat eindgebruikers worden aangemoedigd niet alleen hun toestel langer te gebruiken, maar ook het toestel bij het einde van het mobiele contract weer in te leveren bij hun mobiele operator. Volgens hen heeft de cloud toekomst, zeker nu energieverslindende pc’s al stelselmatig worden vervangen door thin clients met applicaties in een cloudomgeving. Hierdoor wordt al 55 procent bespaard op energieconsumptie, zo stellen de onderzoekers van de University of Surrey. Enige bezwaar dat de onderzoekers nog stellen is dat de eindgebruikers nog overtuigd moeten worden van de veiligheid van clouddiensten, zeker als het gaat om privacy.

Advertenties