Home > ARPU, Branchenieuws, Consumenten, FttH, Glasvezeltechnologie, Hosted Telefonie, Kabeltechnologie, Nederland, Omzet, Vaste telefonie, VoIP > Wel groei, maar minder omzet vaste telefonie in Nederland

Wel groei, maar minder omzet vaste telefonie in Nederland

15 juni 2015

vaste_telefonieDe markt voor vaste telefonie in Nederland groeit nog steeds, maar de omzet daalt. Dit concluderen de marktspecialisten van Telecompaper in hun kwartaalonderzoek naar de stand van de vaste telefonie in ons land.
Wel lichte groei, maar minder omzet. Dit is volgens de marktexperts van Telecompaper  een conclusie uit de vaste telefoniecijfers over het eerste kwartaal van 2015. De Nederlandse vaste telefoniemarkt groeide in het eerste kwartaal van dit jaar licht met een half procent naar een totaal van 6,27 miljoen consumenten- en SOHO-lijnen. De omzet voor vaste telefonie in Nederland bedroeg in Q1 2015 305 miljoen euro. Dit is een daling van 3,5 procent.

chart

Groei vaste lijnen
De groei van het aantal vaste lijnen kwam vooral door een toename van het aantal vaste telefonielijnen via VoIP en dan vooral via DSL. In totaal groeide in Q1 2015 het aantal DSL-lijnen met 1,3 procent naar meer dan twee miljoen verbindingen. VoIP via de kabel groeide met 0,5 procent en via glasvezel zelfs met 6,7 procent. In totaal is VoIP goed voor een totaal van 5,38 miljoen vaste lijnen; de overgrote meerderheid dus. In het eerste kwartaal van 2015 daalden de traditionele vaste lijnen, PSTN/ISDN, met 6,7 procent en het aantal WRL-verbindingen met 3,7 procent. De voortzettende daling van het aantal traditionele lijnen wordt dus voldoende gecompenseerd door de stijging van het aantal VoIP-lijnen.

Toekomst
Voor de nabije toekomst, tot en met 2019, verwachten de experts dat, mede door verzadiging en strategische beslissingen van operators, de Nederlandse vaste telefoniemarkt voor consumenten en SOHO met jaarlijks 0,7 procent zal gaan krimpen. Een trend die de onderzoekers waarnemen is dat vaste telefonie en diensten als gratis onderling bellen niet meer door de operators zal worden toegestaan. Onlangs besliste de grootste kabelaanbieder in Nederland al, om zich meer te focussen op omzet dan het verkopen van abonnementen in het vaste telefoniesegment, de gratis on-netgesprekken af te schaffen. De experts verwachten dat dit in 2016 ook al voor VoIP via DSL zal gaan gebeuren en tegen 2017 voor glasvezel.

Advertenties