Telecomoperators outsourcen minder dan gedacht

15 juni 2015

20Pfig1Telecomoperators willen graag niet-kerntaken voor het beheer van hun netwerken outsourcen aan onder meer netwerkleveranciers en andere gespecialiseerde partijen, maar dit marktsegment groeit minder hard dan verwacht. Dit is de conclusie van de marktspecialisten van Infonetics Research-IHS in hun onderzoek naar de outsourcemarkt voor telecomnetwerken in 2014.
Uit het onderzoek blijkt dat de markt voor het outsourcen van niet-kerntaken voor netwerkbeheer door telecomoperators in het afgelopen jaar is gedaald. In 2014 daalde de mondiale omzet uit het outsourcen van netwerkbeheer van telecomnetwerken en andere diensten door telecomoperators met 0,4 procent, ten opzichte van 2013, licht naar een omvang van 66,6 miljard dollar. Ongeveer de helft van dit bedrag komt voor rekening van het outsourcen van netwerkonderhoud, het bouwen en ontwerpen van telecomnetwerken. In combinatie met het outsourcen van operationeel beheer, vertegenwoordigden deze diensten in 2014 een omzet van 36 miljard dollar.

ms15_esp_chartEMEA-regio leidend
Uit het onderzoek blijkt dat in de EMEA-regio vorig jaar het meeste door telecomoperators is uitgegeven aan outsourcing en daarmee ook wereldwijd de grootste markt is. Volgens de specialisten zal deze regio dit blijven tot na 2019. De regio Azië Pacific is een goede tweede, vooral doordat op dit moment telecomoperators in India grote outsourcingsdeals afsluiten.

Leveranciers van outsourcingsdiensten
Tot slot keek het onderzoek ook nog naar de cijfers van de leveranciers van outsourcingsdiensten voor telecomoperators, in dit geval de netwerkleveranciers. Zowel Alcatel-Lucent, Ericsson als Nokia Networks lieten tegenvallende cijfers zien. Vooral Alcatel-Lucent en Nokia Networks zagen, voor het tweede jaar op rij, het aantal outsourcingscontracten verminderen. De omzet op dit terrein van Ericsson, IBM en HP bleef in 2014 gelijk. Als enige zag het Chinese Huawei zijn omzet van outsourcing toenemen; zelfs met dubbele cijfers.

Advertenties