App-ontwikkelaars leveren steeds meer apps voor wearables

12 juni 2015

galaxy-gear-launcherEr komen steeds meer specifieke apps voor wearable devices als smart watches beschikbaar. Ontwikkelaars zijn druk bezig deze te ontwikkelen, zo stellen de marktspecialisten van IDC in een recent onderzoek. Niet alleen voor consumententoepassingen, maar ook steeds vaker voor zakelijk gebruik.De app-ontwikkeling voor toepassing op wearables, vooral smart watches, zit flink in de lift, zo constateren de marktexperts in hun onderzoek. Waren er aan het eind van vorig jaar, 2014, nog maar 2.500 specifieke apps voor wearables ontwikkeld; tegen 2019 zullen dit er maar liefst 349.000 zijn. Vooral is dit debet aan de komst van de Apple Watch. De onderzoekers verwachten dat dit device straks twee derde van de markt voor zijn rekening neemt. De meeste van deze apps zal nog gebaseerd zijn op verbindingen met een host device, vaak een smartphone, of meer duidelijk een app code op een smartphone. Wel verwachten de onderzoekers dat met de toenemende ontwikkeling van specifieke apps voor wearables zogenoemde standalone apps die in het gebruik niet afhangen van een ander device, meer de norm zullen worden.

Consumententoepassingen
In hun onderzoek verwachten de specialisten van IDC dat de meeste voor wearables ontwikkelde apps gericht zullen zijn op consumenten. Deze vormen vooralsnog nog de grootste doelgroep. Ontwikkelaars moeten zich hierbij, zo stelt het onderzoek, wel van bewust zijn dat deze apps een ‘always on you’-ervaring aan consumenten bieden en dat de apps een intelligente dienst leveren. De apps moeten een menselijke factor hebben, aldus IDC.

Zakelijk gebruik
Daarnaast verwachten de specialisten ook dat de app-markt voor zakelijk gebruik van wearbles gaat toenemen. Volgens hen zullen zakelijke apps voor wearables dit jaar 10 procent van het totaal aantal apps voor hun rekening nemen. Tegen 2019 is dit toegenomen tot 17 procent., volgens het onderzoek. Applicaties voor zakelijke toepassing van wearables moeten wel specifieke werkprocessen binnen bedrijven accommoderen, willen zij een succes vormen. Gelukkig zijn er, aldus de onderzoekers, voldoende bestaande en nieuwe werkprocessen die de ontwikkeling van dit soort apps voor wearables rechtvaardigen, zo concluderen de specialisten van IDC.

Advertenties