Netwerkinvesteringen telecomopertaors verschillen wereldwijd

9 juni 2015

mobile-tower-370x264Telecomoperators voeren wereldwijd niet dezelfde netwerkinvesteringen door, maar laten dit vaak afhangen van regionale omstandigheden. Dit blijkt uit recent onderzoek van de experts van Infonetcis-IHS.Uit het onderzoek van de telecommarktspecialisten blijkt dat wereldwijd telecomoperators hun CAPEX-investeringen niet meer laten leiden door mondiale trends, maar steeds vaker door wat er in hun regio gebeurt. De onderzoekers stellen dat dit een breuk is met eerdere trends. Telecomoperators kijken nu eerder hoe de situatie van de markt is in de eigen regio, dan op mondiaal niveau. Ook kijken telecomoperators in economisch machtige landen eerder naar de eigen thuissituatie om hun netwerkinvesteringen te bepalen, aldus de experts.

Lichte CAPEX-groei
In het onderzoek berekenen de experts dat in 2014 wereldwijd de CAPEX-uitgaven licht zijn toegenomen. In totaal wed, in vergelijking met 2013, in het afgelopen jaar 352 miljard dollar uitgegeven aan telecomapparatuur. Dit was een groei van 2,9 procent. De wereldwijde omzet uit telecomdiensten steeg in 2014 tegelijkertijd maar zeer licht met 0,4 procent tot een bedrag van 1.997 biljard dollar. Voor de komende vijf jaar, tussen 2015 en 2019, zullen de wereldwijde CAPEX-uitgaven toenemen tot ongeveer 1,8 biljard dollar.

ms15_cpx_2h14_chart

Regio’s
Regionaal gezien, en zelfs binnen regio’s, waren er grote verschillen in 2014. Zo noteerden de CAPEX-uitgaven van telecomoperators in Europa een groei van 3,3 procent. Dit kwam vooral, zo stellen de experts in hun onderzoek, door uitgaven van Deutsche Telekom en Vodafone. In de regio Azië –Pacific groeiden de CAPEX-uitgaven in 2014 met 4,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de CAPEX-uitgaven in China overklasten de uitgaven in andere grote telecomlanden, zoals Japan en Zuid-Korea. In Latijns-Amerika werd er juist weer minder door operators in telecomhardware geïnvesteerd. Verder constateerden de experts dat in het afgelopen jaar de uigaven aan alle soorten telecomapparatuur, behalve voor TDM voice, licht groeiden of gelijk bleven in vergelijking met 2013.

Advertenties