ACM: Mobiel dataverbruik verdubbelt, maar vlakt later wel af

3 juni 2015

6b5a3990147f09f6be4c96f04f37eb60_400x400In zijn laatste Telecommonitor over het jaar 2014 stelt de Nederlandse telecomtoezichthouder ACM dat het gebruik van mobiele data het afgelopen jaar flink is toegenomen, onder meer door de opkomst van 4G. Wel vlakt het gebruik af door innovatieve toepassingen die minder verbruik vereisen.In het telecomoverzicht over 2014 van de telecomwaakhond is een van de voornaamste conclusies dat het gebruik van mobiele data het afgelopen jaar is verdubbeld. Onder meer komt dit doordat de telecomoperators, KPN, Vodafone en T-Mobile, flink investeerden in de uitrol van 4G. Dat deze uitrol bijna is voltooid, leidt de ACM af uit de investeringsbedragen in 4G. Werd in 2013 nog 2 miljard euro in de technologie geïnvesteerd, in 2014 liep dit terug naar ruim 800 miljoen. Wel leverde dit dus een verdubbeling van het aantal door consumenten verbruikte data op. Vooral omdat ongeveer 4 miljoen consumenten nu vaker streamen en veel mobiel internetten. Ook het aantal eindgebruikers is in Nederland in 2014 gestegen. Inmiddels zou 40 procent van de Nederlandse eindgebruikers deze supersnelle mobiele technologie gebruiken. Voor de nabije toekomst verwacht de toezichthouder op dit gebied dat mensen aan het eind van hun abonnement automatisch naar 4G zullen overstappen, zodat het aantal gebruikers blijft toenemen. Wel zouden er onder deze consumenten minder grootverbruikers van mobiele data zijn.

Minder mobiel datagebruik
In de Telecommonitor 2014 stellen de markthandhavers verder da zij constateren dat de groei van het gebruik van mobiele data wordt gedrukt door nieuwe innovatieve toepassingen. Het gebruik van mobiele apps en mobiele websites zorgt ervoor dat eindgebruikers minder mobiele data verstoken. Mobiele apps en mobiele websites bestaan vaak uit minder data dan de normale websites, waardoor het verbruik logischerwijs afneemt, aldus de ACM. Consumenten kunnen hierdoor besparen op hun mobiele kosten, doen langer met hun bestaande bundel of stappen over naar een lagere bundel.

Vast netwerk groei
Uit het overzicht blijkt verder nog dat de Nederlandse operators meer investeren in het vaste netwerk. Deze investeringen zijn gestegen van 1,3 miljard euro in 2013 naar 1,7 miljard euro afgelopen jaar. Belangrijkste investeerders zijn KPN en Ziggo. KPN breidt zijn glasvezelnetwerk uit en moderniseert het bestaande kopernetwerk. Ziggo is zijn kabelnetwerk sneller aan het maken. De ACM is blij met deze ontwikkeling omdat zo Nederland ook tegemoet kan komen aan de doelstellingen die de Europese Unie in de Digitale Agenda heeft gesteld. Binnen deze doelstellingen moeten alle Europeanen tegen 2020 toegang hebben tot een breedbandverbinding van minimaal 30 Mbps. Volgens de ACM gaat Nederland dat zeker halen en zal in 2020 zelfs de helft, 50 procent, van de Nederlanders toegang hebben tot een snelheid van minimaal 100 Mbps.

Advertenties