Draadloze IoT devices worden vaker gebruikt in industriële processen

26 mei 2015

IoT-Industrial_POSTIMGBedrijven gebruiken wereldwijd steeds vaker devices binnen een Internet of Things (IoT)-omgeving in om hun industriële processen beter te laten verlopen. Dit concluderen de marktspecialisten van Berg Insight in een onderzoek.
Volgens het onderzoek van de marktspecialisten hebben bedrijven nu, op basis van de cijfers over heel 2014, 10,3 miljoen draadloze devices binnen een IoT-infrastrcutuur actief voor de automatisering van industriële processen. De komende vijf jaar zal dit aantal jaarlijks met 27,2 procent doorgroeien naar een totaal van 43,5 miljoen in 2020. De vooruitgang van het gebruik van draadloze IoT-devices binnen industriële processen is dus, volgens de onderzoekers, substantieel.

Belangrijkste reden
Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven, aldus Berg Insight, steeds meer inzetten op de integratie tussen systemen voor industriële automatisering en grootzakelijke bedrijfsappliacaties. De inzet van onder meer IoT helpt hen hierbij, onder meer door het op deze manier vergaren van de juiste hoeveelheden bedrijfsdata. Grote bedrijven ontwikkelen en adopteren nu systematisch de beste mogelijkheden om IoT-technologie in te zetten in elk onderdeel van hun organisatie. Dit betekent, aldus het rapport, dat IT/IoT-convergence, slimme fabrieken, Industry 4.0 en het industriële Internet of Things steeds normaler worden. Daarnaast wordt het gebruik van draadloze devices in een IoT-setting binnen industriële omgevingen bevorderd door de groeiende vooruitgang van technologieën als sensortechnologie, draadloze verbindingen, het opslaan van energie, 3D printing, big data, cloudoplossingen en de eenvoudige manier waarop devices met elkaar kunnen communiceren.

Soorten draadloze IoT-technologie
De onderzoekers keken ten slotte ook naar welke soorten draadloze IoT-technologieën populair zijn. Door het toenemend gebruik van Ethernet-verbindingen voor fabrieksautomatisering, zien de onderzoekers een groeiende populariteit voor WiFi voor dit soort toepassingen. WiFi groeit ook in populariteit doordat er steeds meer smartphones en tablets op de werkvloer worden gebruikt. Ook Bluetooth is erg populair, terwijl cellular-verbindingen vaak worden ingezet voor remote monitoring en backhaul-communicatie tussen afzonderlijke fabrieken.

Advertenties