VoIP blijft in Nederland groeien

3 juli 2014

voip-phone-plant-disHet aantal VoIP-verbindingen van consumenten blijft in Nederland toenemen. Dit concluderen de telecomspecialisten van Telecompaper in hun kwartaalonderzoek over de Nederlands VoIP-markt.Nederlandse particulieren blijven steeds meer VoIP te gebruiken om vast te bellen. Dit blijkt uit het kwartaalonderzoek Dutch Fixed Telephony Market  van de telecomexperts. Het aantal VoIP-lijnen van particulieren steeg in het eerste kwartaal van 2014 met een lichte 0,8 procent naar 5,14 miljoen. De toename van het aantal vaste VoIP-lijnen kwam vooral door de groei van het aantal glasvezelberbindingen. Dit soort VoIP-verbindingen steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,1 procent. VoIP via kabel nam met 0,9 procent, terwijl het aantal VOIP-lijnen via DSK met 0,3 procent.

Daling traditionele vaste lijnen
Uit het onderzoek blijkt verder dat traditionele vaste lijnen, via koper, blijven afnemen. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde Het PSTN/ISDN-segment met 7,4 procent en het aantal WLR-lijnen met 1,1 procent. De stijging van het aantal VoIP-lijnen zorgde wel voor compensatie. De daling van het aantal traditionele vaste lijnen had wel een effect op de hele vaste telefoniemarkt. Dit marktsegment gaf in het eerste kwartaal van 2014 een krimp te zien van 0,4 procent. In deze periode daalde het aantal netto lijnen met 24.000 tot een totaal van 6,22 miljoen. In het eerste kwartaal van 2014 boekte de Nederlandse vaste telefoniemarkt een omzet van 326 miljoen euro, 2,6 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2013.

Toekomst
Over de toekomst zijn de marktonderzoekers van Telecompaper echter positief. Zij verwachten dat in de periode 2014-2018 de vaste telefoniemarkt jaarlijks met 0,8 procent blijft stijgen. Het aantal VoIP-lijnen gaat in deze periode de traditionele vaste lijnen overstijgen. Wel zal in deze periode de omzet jaarlijks met 2 procent gaan afnemen.