Home > Branchenieuws, Breedband, Europese zaken, Glasvezeltechnologie, Internet, Onderzoek, Telecomkosten, Wet- en regelgeving > Overstap van koper naar glasvezel kan langdurig proces worden

Overstap van koper naar glasvezel kan langdurig proces worden

30 november 2012

Wanneer de afzonderlijke lidstaten in de Europese Unie geen snelle actie gaan ondernemen, kan de overstap van koperen naar glasvezelnetwerken een langdurig proces gaan worden. Dit constateren de consultants van Ventura Team.

Volgens het onderzoek van de consultants, overigens in opdracht van de Europese belangenorganisatie voor de glasvezelindustrie Fibre to the Home (FTTH) Council Europe, wordt op dit moment nauwelijks haast gemaakt met de overstap van koper naar glasvezel. Wanneer er niet zou worden ingegrepen, zou voor de complete overstap in alle EU-landen ongeveer 92 jaar nodig zijn.

Economische schade
In het onderzoek uiten de consultants de vrees dat deze trage implementatie van glasvezel de economie in de EU schade kan berokkenen. Volgens hen is de overstap van koper naar glasvezel de enige technische optie om de sterk toenemende vraag naar (mobiele) breedband binnen de regio te kunnen opvangen.

Nu Europa niet veel in glasvezel investeert, zou, als er voldoende randvoorwaarden worden gecreëerd door de EU, de glasvezelindustrie zelf deze overstapklus in ongeveer 25 jaar kunnen klaren, zo stelt het rapport. De kosten voor deze overstap, dus voor FttH naar iedere voordeur binnen de lidstaten, zou in totaal 261 miljard euro aan investeringskosten (CAPEX) vergen. Op dit moment wordt er slechts per jaar 3 miljard euro in glasvezelaanleg geïnvesteerd. Dit is, volgens de consultants, niet snel genoeg.

Zevenstappenplan voor uitrol
Om de overstap te bespoedigen, komen de onderzoekers van Ventura Team ten slotte nog met een zevenstappenplan. Zij adviseren de EU onder meer bepaalde wetgeving te veranderen of te versoepelen, het bestaande sociale contract dat de EU heeft voor de uitrol van glasvezel binnen de lidstaten strikt na te leven, veranderingen aan te brengen in strategisch prijsbeleid, het concept van algehele dienstverlening een update te geven en meer. Of de EU naar de consultants en de belangenpartij die zij vertegenwoordigen zal luisteen, valt nog te bezien.